معرفی رشته مهندسی صنایع و بازار کار این رشته
رشته مهندسی صنایع مجموعه ای از دانش ها و مهارت هایی است که یکی از نیاز های اصلی بهبود فرایند هر صنعت، مدیریت افراد و اموراتی که به صنایع مختلف مربوط می شود می باشد، درواقع این رشته مناسب افرادی است که علاقه مند به ایفای نقش در زمینه مدیریت، مالی و اقتصادی، کنترل تولید و موجودی ها و پروژه های بزرگ، برنامه ریزی و مدیریت واحد های صنعتی هستند. با پیشرفت علوم و فنون و گسترسش نظامهای تولیدی و خدماتی اداره واحد ها نیازمند به کارگیری تکنیک های هوشمندانه، علمی و پیشرفته است و این موجب شده از پیوند رشته های گوناگونی مانند مدیریت، اقتصاد و علوم مهندسی، رشته جدیدی با عنوان مهندسی صنایع ساخته شود و به وجود آید.
هدف رشته مهندسی صنایع
هدف از این رشته تربیت مهندسین صنایعی است که توانایی انجام وظایفی چون گرد آوری افراد، تجهیزات و مواد و اطلاعات را داشته باشند. یک مهندس صنایع در واقع درگیر طراحی یک سازمان و نظارت به آن است و یکی از عناصر پر اهمیت در مهندسی صنایع ارتباط آن با انسان و علوم اجتماعی و علاوه بر آن ها علوم طبیعی است این عنصر محدوده دانش مورد نیاز و نوع سیستم هایی که یک مهندس صنایع با آن ها در ارتباط می باشد را گسترش می دهد.

دروس این رشته
دروس در گرایشهای مختلف مهندسی صنایع مشترک هستند شامل: ریاضی، معادلاتدیفرانسیل، برنامهنویسی کامپیوتر، محاسبات عددی، فیزیک، شیمی عمومی، مبانی مهندسی برق، اقتصاد مهندسی، نقشهکشی صنعتی، استاتیک، مقاومت مصالح، علم مواد، اقتصاد عمومی، اصول حسابداری و هزینهیابی، ارزیابی کار و زمان، طرحریزی واحدهای صنعتی، برنامهریزی و کنترل تولید، موجودیها، کنترل پروژه، کنترل کیفیت آماری،تحقیق در عملیات، روشهای تولید، تئوری احتمالات و کاربردهای آن، آمار مهندسی، آزمایشگاه اندازهگیری دقیق،کارگاه ماشینابزار،کارگاه عمومی جوش، کارگاه ریختهگری.
دروس تخصصی گرایش تولید صنعتی شامل: زبان تخصصی، پروژه طراحی ایجاد صنایع، مهندسی فاکتورهای انسانی، برنامهریزی تولید، برنامهریزی و کنترل تولید و موجودیها، کاربرد کامپیوتر در مهندسی صنایع، برنامهریزی نگهداری و تعمیرات، اصول مدیریت و تئوری سازمان، پروژه، کارآموزی.
دروس تخصصی گرایش برنامهریزی و تحلیل سیستمها شامل: زبان تخصصی، برنامهریزی حمل و نقل، اصول شبیهسازی، تحلیل سیستمها، کاربرد کامپیوتر در مهندسی صنایع، پروژه پایانی، اصول مدیریت و تئوری سازمان، کارآموزی، سیستمهای اطلاعاتی و کنترل مدیریت.
(گرایش برنامه ریزی و تحلیل سیستم جنبه نرم افزاری داشته و در زمینه ارائه راهکار های سیستماتیک فعالیت دارد هدف از این کرایش تربیت کارشناسانی است که با استفاده از روش های نو و سیستماتیک و مدل های ریاضی مسئله های واحد های صنعتی بزرگ را مورد بررسی قرار بدهند و به جهت استفاده از منابع موجود در عملکرد اجزا تشکیل سیستم بهترین و موثر ترین راهکار ها را ارائه بدهند.)
دروس تخصصی گرایش تکنولوژی صنعتی شامل: ماشینهای افزار، قید و بندها، طراحی قالب، کنترل عددی، مونتاژ مکانیکی، عملیات حرارتی، زبان تخصصی، پروژه.
دروس تخصصی گرایش ایمنی: ایمنی در برق، اعلام و اطفاء حریق، دیگها و ظروف تحت فشار، عوامل شیمیایی محیط کار، عوامل فیزیکی محیط کار، حفاظت صنعتی (ایمنی صنعتی)، مهندسی احتراق، گاز رسانی.
مهارت ها و توانایی های لازم برای رشته مهندسی صنایع
ارتباط نزدیک این رشته با مدیریت دانشجو موجب شده یکی از مهارت های لازمه این رشته توانایی در مدیریت، قدرت تحلیل و درک بالا باشد. دو درس ریاضی و فیزیک در این رشته اهمیت بالایی دارند و دانشجویان رشته مهندسی صنایع باید در آن ها قوی باشند به ویژه ریاضیات که آمار و احتمالات این درس به این رشته مربوط است و البته برای وارد شدن به این رشته خلاقیت و نو آوری نیز نیاز است همچنین فرد باید توانایی تحمل فشار کاری زیاد را داشته باشد و به جزئیات با دقت توجه کند.. برخی دیگر از توانمندی های بسیار مهم برای رشته مهندسی صنایع شامل: توانایی حل مسئله، داشتن ذهنی پویا و جست و جو گر، داشتن مهارت ارتباطی خوب و توان مدیریتی، توانایی تزیه و تحلیل، توانایی علمی در ریاضی، فیزیک و آمار، توانایی در انجام کار تیمی، تسلط به زبان انگلیسی، مدیریت زمان.

مهارت های مربوط به نرم افزار های تخصصی و مهم ترین نرم افزار های تخصصی مهندسی صنایع
اگر یک نگاهی به آگهی های استخدام مهندسی صنایع بیندازیم متوجه می شویم که یکی از مسئله های مهم کار با نرم افزار های مخصوص این رشته است. برای موفقیت در این رشته و دست یابی به یک شغل خوب لازم است این نرم افزار ها را بشناسید و کار با آن ها را به خوبی بلد باشید این نرم افزار ها شامل:
- MSP – Microsoft Project
- TL6 – Time Line
- HPM-Harvard Project Manager
- COMLAD
- Factory Flow
- Minitab
- SPSS
- Statistica
- GAMS – General Algebraic Modeling System
- LINDO
- LINGO
- QSB
- AutoMod
- Siman
- Taylor
- VISIO – Visio For Business Graphics
- MS PowerPoint
بازار کار مهندسی صنایع
حوزه کاری مهندسی صنایع گسترده است و امکان کار در تمامی مراکز، کارخانه جات صنعتی، تولیدی و خدماتی برای مهندسان صنایع فراهم است یعنی یک مهندس صنایع می تواند در حرفه ها و مشاغلی چون بانکداری، صنعت بیمه، شرکت های هواپیمایی، کشتیرانی، بیمارستان ها، خدمات شهری، کشت و صنعت، خدمات شهری، استادیوم های ورزشی و بسیاری از شغل ها که نیازمن برنامه ریزی، مدیریت و ارتقا هستند حضور داشته و ایفای نقش کنند.عناوین مختلف مطرح شده برای مهندسی صنایع شامل:
- برنامه ریزی استراتژیک و عملیاتی سازمان
- مدیریت تولید
- مدیریت مهندسی
- مدیریت پروژه
- مهندسی لجستیک
- سیستم های تولیدی
- مهندسی سیستم های کیفیت
- مهندسی سیستم های اطلاعاتی
- مهندسی مالی
- مهندسی ارزش
- مهندسی سیستم های بهره وری
- طراحی فرایندها و ساختارهای سازمانی
درآمد و حقوق مهندسی صنایع
بازار کار گسترده این رشته و امکان فعالیت در بخش های مختلف میزان درآمد در هر قسمت متفاوت ساخته است.افرادی که در بخش های دولتی شروع به کار می کنند حقوقشان با توجه به قانون مدیریت می باشد و افرادی که در بخش های خصوصی مشغول به کار می شوند با توجه به شرایط، معیار، مهارت، میزان تحصیلات و سابقه کار در آمدشان متغیر است.
مشکلات این رشته
- یکنواختی و عدم وجود تنوع در کار، در برخی از گرایش های این رشته
- به روز نبودن مهندسان صنایع در زمینه آخرین پیشرفت هایعلمی و ابداعات
- محدود بودن واحد های علمی در دانشگاه
- وارد شدن تعداد زیادی از مهندسان صنایع در زمینه مدیریت صنعتی به دلیل ساده تر بودن کار