معرفی رشته مهندسی نفت و بازار کار و آینده شغلی این رشته
نفت عضو مهم و تعیین کننده در حیات کره زمین است و بیشتر انرژِی زمین از این طلای سیاه تامین می شود. بنابراین مسئله مهم نفت نیازمند متخصصان و افراد تحصیل کرده ای است تا بتوانند نحوه صحیح استفاده از این ماده را بدانند و آن را به کار گیرند. افراد تحصیل کرده در رشته مهندسی نفت افراد متخصص در این زمینه هستند.

معرفی رشته
نفت ماده مهم و حیاتی ای برای کره زمین است و نقش اساسی در تولید محصولات آرایشی و بهداشتی ،پلاستیک،مواد دارویی،پارچه و الیاف مصنوعی دارد. همچنین این ماده سبب به حرکت درآمدن ماشین های تولیدی در صنایع بزرگ می شود.بنابراین پرورش متخصصانی که بهترین روش را برای استفاده از این ماده حیاتی انتخاب کنند و به کار گیرند برای بهره برداری از نفت بسیار مهم است.
با توجه میزان اهمیت این ماده و نیاز به بهره مندی صحیح از آن آموزش های رشته مهندسی نفت با انواع گرایش های آن از قبیل : مهندسی استخراج نفت، مهندسی اکتشاف نفت،مخازن نفت،بهرهبرداری از منابع نفت،حفاری و مهندسی استخراج نفت در دانشگاه صنعت نفت برگزار می شود. هدف از ایجاد این رشته تحصیلی تربیت افرادی است که به کمک آن ها بهره مندی صحیح از این منبع حیاتی حاصل شود.
اساس دروس رشته مهندسی نفت
در رشته مهندسی نفت اساس همه دروس بر پایه شناخت درست و دقیق منابع نفت و گاز است. موارد مهمی که در تمام گرایش ها تدریس خواهد شد مواردی هستند از قبیل ترمودینامیک نفت و گاز،مکانیک سیالات و دینامیک گازها است. در ادامه این مقاله درباره گرایش های متفاوت رشته مهندسی نفت توضیح خواهیم داد.
مهندسی حفاری نفت
افراد تربیت شده در این گرایش می آموزند که چطور با توجه به شرایط محیط زیست کشور و منطقه ای که وجود نفت در آن مشخص شده است نحوه درست حفاری زمین و رسیدن به منبع نفت مشخص کنند. در این رشته حفاری زمین با استفاده از تکنولوژِی و در شرایطی مناسب انجام می شود. دروس تخصصی این رشته شامل :
- مهندسی برق
- مهندسی حفاری
- مهندسی حفاری پیشرفته
- سیمان حفاری
- گل حفاری
- اسیدکاری در عملیات
مهندسی اکتشاف نفت
اولین قدم در استفاده و بهره مندی از نفت اکتشاف آن است. مهندسین تربیت شده در این گرایش می توانند با استفاده از تکنولوژِی و لرزه نگاری به صورت فرستادن امواج به اعماق زمین و نوع بازگشت آن ها محل دقیق وجود نفت را مشخص کنند. یکی از دروس مهم در این گرایش زمین شناسی است زیرا این رشته ارتباط مهمی با زمین شناسی دارد. دروس تخصصی گرایش مهندسی اکتشاف نفت شامل :
- میکروپالئونتولوژی
- زمینشناسی نفت
- مکانیک محیطهای ناپیوسته سنگی
- فتوژئولوژی
- پتروفیزیک
- رسوبشناسی
- زمین ساخت
- سنگشناسی
- چینهشناسی
- زمینشناسی مناطق دریایی
- زمینشناسی عمومی
- روشهای افزایش برداشت از مخازن
مهندسی مخازن نفت
تربیت شدگان و فارغ التصیلان این رشته افرادی هستند که نوع منبع نفت و گاز را مشخص می کنند و همچنین تعیین میکنند در چند متری زمین و با چه سرعتی می توان از منابع نفت زیر زمین بهره برداردی کرد. این رشته ارتباط زیادی با استخراج و اکتشاف نفت نیز دارد و در دسته گرایش های مهم شت مهندسی نفت قرار می گیرد. برخی از دروس تخصصی مهندسی مخازن نفت شامل :
- مهندسی حفاری
- روشهای افزایش و برداشت از مخازن
- آزمایشگاه نفت
- تخمین مخازن در چاههای اکتشافی
- اصول ژئوفیزیک اکتشافی
- مهندسی مخازن
چه کسانی رشته مهندسی نفت را انتخاب کنند؟
به دلیل اینکه این رشته در دسته رشته سخت و با موقعیت کار در شرایط سخت محسوب می شود دانشگاه صنعت نفت بیشتر دانشجویان با جنسیت مرد را پذیرش می کند. لازم است افرادی که وارد این رشته می شوند به این دلیل که این رشته در زیر گروه رشته های مهندسی قرار می گیرد از توانایی بالایی در درس ریاضی و فیزیک برخوردار باشند. همچنین وارد شدن به ان رشته روحیات خاص خود را لازم دارد و لازم است افرادی که این رشته را انتخاب می کنند از قدرت روحی بالایی برخوردار باشند تا بتوانند سختی کار را نیز متحمل شوند.
بازار کار
از آنجایی اکثر دروس رشته مهندسی نفت با دروس رشته مهندسی شیمی ارتباط نزدیکی دارد فرد تحصیل کرده در این رشته می تواند در شرکت های تولیدات شیمیایی و فرآورده های شیمیایی مشغول به کار شود. اما بیشتر افرادی که وارد این رشته می شوند هدف اصلی آن ها استخدام شدن در وزارت نفت است که حدود ۷۰ درصد افراد برای رسیدن به این هدف موفق می شوند.