معرفی رشته علوم تغذیه از دیگر از رشته های پرطرفدارعلوم تجربی
رشته علوم تغذیه یکی دیگر از رشته های پرطرفدار گروه علوم تجربی است و در این رشته شما با اهمیت رژیم غذایی و چگونگی کنترل آن آشنا خواهید شد و متوجه میشوید که هر آنچه میخوریم و می آشامیم بر روی سلامت روان و جسم ما تاثیر می گذارد و زیادهروی در هرکدام و یا استفاده کمتر از حد مجاز برخی مواد می تواند بیماری هایی را در بدن انسان ایجاد کند و هدف این رشته آگاه کردن مردم از میزان دقیق مصرف مواد غذایی و همچنین از اهمیت آن بر روی سلامت جسم و روان است.

آشنایی با رشته علوم تغذیه و زیر شاخههای آن
علوم تغذیه جز شاخههای علوم تجربی در زیرگروه یک است و پذیرش آن کشوری است و بومی نمیباشد. این رشته همزمان با اهمیت پیدا کردن تأثیر تغذیه بر جسم و روح انسان اهمیت زیادی پیدا کرد. دانشجویان رشته علوم تغذیه در دوران تحصیل با مباحثی مانند ارزش مواد غذایی و تأثیر آنها بر سلامت انسان در پیشگیری و کنترل بیماریها، چگونگی داشتن یک تغذیه مناسب برای بهبود یافتن بیماریها، همچنین کمک به حفظ سلامت افراد با رژیم درمانی آشنا می شوند. و به طور کلی میتوان هدف این رشته را بیشتر تغییر سبک زندگی انسانها و داشتن یک زندگی سالم دانست. این رشته در مقطع کارشناسی دو شاخه و گرایش اصلی دارد. تغذیه انسانی که مربوط به تغذیه گروههای مختلف جامعه مانند سالمندان و معلولین و … میشود و گرایش دوم، تغذیه بالینی مانند تغذیه بالینی بیماران بستری شده، سرپایی و یا مشاوره غذایی به افرادی که به دلایل مختلفی همچون دریافت رژیم غذایی به پزشک مراجعه میکنند.
دروس این رشته
رشته علوم تغذیه همانطور که گفته شد دارای دو گرایش تغذیه انسانی و تغذیه بالینی است و به طور کلی ۱۳۰ واحد درسی دارد که ۲۵ واحد مربوط به دروس پایه است ۳۷ واحد به دروس اصلی اختصاص داده شده، ۲۸ واحد برای دروس اختصاصی، ۱۸ واحد کارآموزی و ۲۲ واحد نیز دروس عمومی میباشد.
دروس عمومی: دو درس از دروس مبانی نظری اسلام، یک درس از دروس اخلاق اسلامی، یک درس از دروس انقلاب اسلامی، یک درس از دروس تاریخ و تمدن اسلامی، یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی، ادبیات فارسی، زبان انگلیسی عمومی، تربیت بدنی ۱ و ۲، جمعیت و تنظیم خانواده
دروس پایه: روشهای مطالعه و یادگیری، بیوشیمی مقدماتی، فیزیولوژی، آناتومی، آمار حیاتی، مبانی روانشناسی، جامعهشناسی پزشکی، اپیدمیولوژی بیماریها، بهداشت عمومی، میکروبشناسی عمومی، انگلشناسی
دروس اصلی: بیوشیمی متابولیسم، بهداشت و مسمومیتهای غذایی، میکروبشناسی مواد غذایی، اصول و روشهای نگهداری مواد غذایی، شیمی تجزیه مواد غذایی، اثر فرایند بر ارزش غذا، تغذیه اساسی ۱ و ۲، فیزیولوژی تغذیه، زبان تخصصی، اصول تنظیم برنامههای غذایی، اصول ایمونولوژی، داروشناسی، مدیریت خدمات غذایی، کاربرد رایانه در علوم تغذیه، اکولوژی غذا و تغذیه، پاتوفیزیولوژی
دروس تخصصی: تغذیه در دورههای زندگی، تغذیه گروهها و شرایط ویژه، خدمات تغذیهای در نظام مراقبتهای بهداشتی، اصول برنامه ریزی و مدیریت برنامههای تغذیهای، ارزیابی وضع تغذیه، اصطلاحات پزشکی و بیمارستانی، اصول آموزش و مشاوره تغذیه، بیماریهای ناشی از سوء تغذیه، رژیم درمانی ۱ و ۲، روش تحقیق در علوم بهداشتی، سمینار تغذیه، پروژه
برای تحصیل در این رشته علاقهمندی به کدام دروس لازم است
در صورتی که در دوران دبیرستان به دروسی چون زیست و شیمی علاقه داشته باشید میتوانید برای تحصیل در این رشته در مقاطع بالاتر اقدام کنید و همچنین در طی تحصیل در این رشته با دروسی مانند بیوشیمی و فیزیولوژی سروکار خواهید داشت.
آیا روحیه و توانمندی خاصی برای این رشته نیاز است
قبل از هر چیزی باید بدانید که دروس این رشته حفظی میباشند و باید توانایی حفظ کردن دروس و یک حافظه قوی داشته باشید. به طور کلی در این رشته باید روحیه کار در محل کار که ممکن است بیمارستان باشد را داشته باشید و اگر شما روحیه و توانایی روبه رویی با بیمارانی که در بخش مراقبتهای ویژه قرار دارند، به دیابت و یا نارسایی کلیه و… مبتلا هستند را ندارید بهتر است سراغ این رشته نروید.
مهارت و تواناییهایی که بعد از تحصیل در این رشته کسب میکنید
- ارائه انواع رژیمهای تناسب اندام چاقی و لاغری یا حتی برای ورزشکاران و بیماریهای مختلف مانند دیابت، فشار خون، بیماریهای کلیوی و…
- مدیریت بخش تغذیه بیمارستان که با تامین غذای بیماران، همراهان و… در ارتباط است.
- توانایی مدیریت تغذیه در شرایط بحرانی مانند سیل و زلزله
- کنترل کیفی کارخانه جات صنایع غذایی
- برنامه ریزی غذایی در سطح کشور برای مثال ارائه مکمل برای زنان باردار، کودکان، نوجوانان و سالمندان

وظایف کارشناسان تغذیه در محیط کار به چه صورت است
کارشناس تغذیه میتواند در زمینههای مختلفی شروع به کار کند و وظایف با توجه به کار متفاوت خواهند بود. برای مثال فرد فارغالتحصیل این رشته میتواند به عنوان کارشناس تغذیه در کنار پزشک خانواده در مراکز بهداشت شروع به کار کند، که وظایفی مانند ارائه رژیم غذایی مناسب به بیماران ارجاعی، آموزش تغذیه در زمینههای مختلف برای افرادی که تحت پوشش آن مرکز هستند، خواهد داشت. یا اگر به عنوان کارشناس تغذیه در بیمارستان شروع به کار کند علاوه بر نوشتن رژیم غذایی وظیفه دارد برنامه غذایی بیمارستان را تعیین کنید و بر تمامی انجام این برنامه نظارت داشته باشد.
بازار کار رشته علوم تغذیه
بازار کار و وضعیت این رشته در وضعیت تقریباً مناسبی قرار دارد و فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در بیمارستانها، کارخانههای تولید مواد غذایی و کلینیکهای رژیم درمانی مشغول به کار شوند و همچنین با پزشکان غدد همکاری کنند. در صورتی که در مقطع دکتری این رشته تحصیل کنید میتوانید به تدریس این رشته بپردازید.
در آمد و حقوق رشته علوم تغذیه
درآمد و حقوق این رشته را نمیتوان دقیق گفت اما در صورتی که در بخشهای دولتی شروع به کار کنید مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت خواهید کرد اما در بخشهای خصوصی با توجه به سابقه کار، مهارت و سطح تحصیلات حقوق و درآمدتان متفاوت خواهد بود.
دانشگاههایی که در این رشته دانشجو میپذیرند
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی اهواز
- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
- دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی شوشتر
- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور
- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
- دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله
- دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
- دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- دانشگاه علوم پزشکی لرستان
- دانشگاه علوم پزشکی کرمان
- دانشگاه علوم پزشکی کاشان
- دانشگاه علوم پزشکی زابل