معرفی رشته علوم تربیتی
هنگامی که نام رشته علوم تربیتی مطرح می شود،ممکن است تعداد زیادی از افراد این تصور را داشته باشند که این رشته نیز به معنای همان رشته تربیت معلم است. درحالی که اینطور نیست این دو رشته شباهت زیادی به یکدیگر دارند اما در عین حال از یک دیگر متفاوت اند. در ادامه به معرفی رشته علوم تربیتی خواهیم پرداخت.

رشته علوم تربیتی
رشته علوم تربیتی یکی از زیر شاخه های رشته انسانی است که در مقطع کارشناسی دارای چهار گرایش است که این چهار گرایش شامل: تکنولوژی آموزشی،مدیریت و برنامه ریزی درسی،آموزش پیش دبستانی و دبستان و آموزش کودکان استثنایی هستند. داوطلبان می توانند هنگام انتخاب رشته با توجه به علاقه و استعداد خود یکی از گرایش های رشته علوم تربیتی را انتخاب کنند. البته داوطلبان باید توجه داشته باشند دانشگاه مورد نظر آن ها کدام یک از گرایش های رشته علوم تربیتی را ارائه می دهدزیرا ممکن است برخی از دانشگاه ها تنها یک و یا همه گرایش ها را ارائه دهند بنابر این لازم است داوطلبان قبل از انتخاب رشته به خوبی تحقیق کرده باشند. در ادامه به توضیح گرایش ها خواهیم پرداخت .
تکنولوژی آموزشی
گرایش تکنولوژی آموزشی در لغت به معنای شناخت دقیق روش های آموزشی است در حقیقت این گرایش مسیر رسیدن به هدف یادگیری را که از اهداف معلمان است مشخص می نماید. ممکن است برخی از افراد تصور کنند این رشته به دلیل مطرح شدن اسم تکنولوژی آموزشی به معنای آموز از طریق سیستم های الکترونیکی است در حالی که این گرایش برخورد سیستماتیک با پدیده های علمی و شناخت دقیق راه های آموزشی است. متخصصان رشته تکنولوژی آموزشی تلاش می کنند بهترین شیوه های تدریس و آموزش را به معلمان و آموزگاران آموزش دهند همچنین پرورش یافتگان رشته تکنولوژی آموزشی می توانند در هر زمینه بهترین شیوه و روش ارزشیابی را نیز برای معلمان و مربیان مشخص کنند.
مدیریت و برنامه ریزی درسی
گرایش مدیریت و برنامه ریزی درسی در حقیقت تلفیقی از رشته های روانشناسی،جامعه شناسی و مدیریت است. دانش آموختگان این گرایش می تواند بر شیوه های تدریس و میزان یادگیری و همچنین ارزشیابی مدیریت کنند و میزان تغییرات در یادگیرنده را بررسی نمایند. پرورش افراد در این زمینه برای همه جوامع ضرورت دارد زیرا در همه جوامع نیاز به افراد متخصص برای برنامه ریزی و مدیریت آموزش های لازم نیاز دارند. همچنین ممکن است بسیاری از افراد در برنامه ریزی و مدیریت زمان خود برای مطالعه دروس دچار مشکل باشند کارشناسان مدیریت و برنامه ریزی درسی می توانند به این افراد نیز کمک کنند.
آموزش و پرورش پیش دبستانی و دبستان
مهمترین مراحل زندگی کودکان ۱ تا ۶ سالگی آن ها است زیرا در این دوران شخصیت عاطفی و تمام اصول اخلاقی کودک شکل می گیرد. بنابراین لازم است تمامی محرک ها و مواردی که در دوران کودکی وارد ذهن کودک می شوند باید در چهارچوب رفتار انسانی قرار بگیرند بنابراین کودکان از ۶ تا ۷ سالگی مقاطع پیش دبستانی و دبستان را طی می کنند که در این مراحل می توانند محرک های اطراف خود و نوع ادراک آن ها را سازماندهی کنند. برای سازماندهی ویژگی های شخصیتی کودکان نیاز به تربیت متخصصان و مربیانی است که بتوانند به خوبی ویژگی های عاطفی،روانی،اجتماعی و اخلاقی کودکان را شکل دهند و آن ها سازماندهی کنند.
آموزش کوکان استثنائی
کودکان استثنائی شامل کودکانی هستند که به لحاظ جسمی و ذهنی نسبت به بقیه افراد دچار کمبود هایی هستند. برای مثال کودکانی که ناشنوا هستند و یا کودکانی قدرت تکلم ندارند و همچنین به لحظ ذهنی کودکانی که توانایی یادگیری کمتری نسبت به دیگران دارند. کودکان استثنائی نیاز برای پرورش نیاز به مربیان و معملن متخصص تحصیل کرده در این رشته دارند که بتواند به خوبی با آن ها ارتباط برقرار کند و رشد و پرورش این کودکان را سازماندهی کند. همچنین یک مربی کودکان استثنایی باید بتواند توانایی های ذهنی و جسمی این کودکان را به حداکثر برساند.
بازار کار و موقعیت شغلی رشته علوم تربیتی
متخصصین هر یک از گرایش های رشته علوم تربیتی می توانند بازار کار مختص به خود را داشته باشند. برای مثال متخصصان گرایش تکنولوژی آموزشی می توانند جذب صدا و سیما و یا کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان شوند. همچنین افراد متخصص در گرایش مدیریت و برنامه ریزی درسی در کشور ما آینده شغلی خوبی دارند زیرا کشور ایران کشوری در حال توسعه است و به افرادی برای مدیریت آموزش ها و برنامه ریزی احتیاج دارد. افراد متخصص در گرایش آموزش کودکان استثنائی ،پیش دبستانی و دبستان نیز می توانند در سازمان آموزش و پرورش جذب شوند.