معرفی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی
رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی یکی از رشته های پر کاربرد و پر درآمد است. این رشته از زیر شاخه های رشته های تجربی و ریاضی است که تعداد داوطلبان آن نیز متعادل است. افراد داوطلبان در آزمون های زیر گروه های علوم تجربی و ریاضی می توانند پس از اعلام نتایج آزمون سراسری از دفترچه انتخاب رشته کد رشته علوم و صنایع غذایی را انتخاب کنند و سپس در این رشته تحصیل کنند. در ادامه این مقاله به معرفی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی و همچنین بازار کار و در آمد آن خواهیم پرداخت.

صنایع غذایی
انسان ها از ابتدای زندگی و آغاز حیات خود در تمامی مراحل برای ادامه حیات خود به دنبال یافتن غذا هستند. در ابتدا منابع غذایی انسان ها به طور خالص در طبیعت یافت می شد و خوراک آن ها معمولا از دانه ها و گیاهان و یا شکار حیوات یافت می شده است. اما امروزه نحوه یافتن غذا در و رژیم غذایی افراد نیز تغییر کرده است و معمولا انسان ها در جوامع مختلف منابع غذایی صنعتی دارند. بنابراین صنایع غذایی از صنایع برکاربرد جوامع مختلف هستند که همه افراد به آن نیاز دارند. در نتیجه رشته های مرتبط با صنایع غذایی نیز از رشته های پر درآمد و کاربردی نیز هستند.
تاریخچه
به طور کلی نمی توان برای رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی تاریخچه دقیقی مشخص کرد زیرا از دیر باز انسان به دنبال تولید و مصرف غذا و مواد خوراکی بوده است. اما می توان گفت رشته صنایع کشاورزی در ایران در سال ۱۳۴۲ در دانشگاه ها ایجاد شده است اما در سال ۱۳۷۱ این رشته به رشته علوم و صنایع غذایی تغییر نام داده است. و سالانه در آزمون های سراسری تعداد زیادی از داوطلبان را به خود اختصاص داده است.
معرفی رشته علوم و صنایع غذایی
رشته علوم و صنایع غذایی رشته ای است که در آن متخصصان پرورش یافته تلاش می کنند مواد خام گیاهی و حیوانی را در صنایع به مواد خوراکی آماده و نیمه آماده تبدیل کنند تا افراد بتوانند از این مواد غذایی برای مصرف و تغذیه خود استفاده کنند. این رشته بخش های مختلفی از قبیل: نگهداری محصولات کشاورزی،تولید و تبدیل مواد غذایی،فعالیت در بخش های فنی و مهندسی،خط تولید محصولات، نظارت و هدایت خط تولید،کمک به افزایش بهره وری و بهینه سازی خط تولید را شامل می شود که افراد متخصص و تحصیل کرده در این رشته می توانند در هر یک از بخش های ذکر شده شروع به انجام فعالیت و کسب درآمد کنند.
مزایا و معایب
از معایب این رشته می توان به آسیب های ناشی از سرو و صدا های بلند در کارخانه ها و محیط های صنعتی اشاره کرد. اما در مقابل از مزایای این رشته می توان به بازار کار همیشگی و پر درآمد آن اشاره کرد.
رشته صنایع غذایی برای چه کسانی مناسب است؟
پرورش یافتگان این رشته به طور معمول شغلی در کارخانه ها و صنایع تولیدی بزرگ دارند و این کارخانه ها ممکن است خارج از شهر و یا محل زندگی فرد باشد بنابراین بهتر است افرادی که وارد این رشته می شوند توانایی طی مسافت های طولانی را به طور روزانه داشته باشند. همچنین ذکاوت و خلاقیت از اولویت های شاغلین این رشته است زیرا لازم است برای تولید مواد غذایی که طرفداران زیادی داشته باشد خلاقیت زیادی به کار برده شود.همچنین علاقه مندی به ریاضیات و زبان انگلیسی از شرایط ورود به این رشته است.
بازار کار و درآمد
در صورتی که افراد فارغ التحصیل از این رشته خلاقیت و هوش زیادی داشته باشند می توانند به راحتی برای خود کسب درآمد کنند. زیرا همه کارخانه ها و تولیدی های صنایع غذایی به متخصصان صنایع غذایی نیازمند هستند بنابراین همه فارغ التحصیلان می توانند در شرکت ها و تولیدی های خصوصی و سازمان های دولتی مانند: انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور مشغول به کار شوند. بنابراین می توان گفت رشته علوم و صنایع غذایی از رشته هایی است که بازار کار مناسب و ایده آلی دارد. همچنین درآمد حاصل از کار در زیر شاخه های این رشته نیز درآمد مناسب و متعادلی است.
مقاطع تحصیلی رشته علوم و صنایع غذایی
این رشته در ابتدا در مقطع کارشناسی ارائه می شود و داوطلبان می توانند پس از پایان دوره کارشناسی خود در رشته و گرایش مورد علاقه خود در مقطع کارشناسی ارشد نیز تحصیل کنند. پر طرفدارترین گرایش های این رشته شامل:
- زیست فناوری مواد غذایی
- فرآوری مواد غذایی
- علوم مواد غذایی