معرفی رشته فنی و حرفه ای
انتخاب رشته یکی از مهم ترین و جزو اولین تصمیم های تاثیر گذار در زندگی افراد محصل است. امروزه دانش آموزان بنا بر آزمون های هدایت تحصیلی رشته خود را انتخاب میکنند. رشته های تحصیلی در پایه دوم متوسطه معمولا به رشته های ریاضی،تجربی و علوم انسانی تقسیم می شوند همچنین یکی از این رشته ها رشته فنی حرفه ای است.در ادامه این مقاله به معرفی این رشته خواهیم پرداخت.

هنگام انتخاب رشته یعنی پایه نهم دانش آموزان ۶ گزینه برای انتخاب دارند که در نهایت باید یکی از آنها را انتخاب کنند. این رشته ها شامل علوم تجربی،ریاضی و فیزیک،علوم انسانی،فنی و حرفه ای، کار و دانش ، الهیات و معارف اسلامی هستند.متاسفانه تفکراتی که عموم دانش آموزان و والدین دانش آموزان نسبت به رشته فنی و حرفه ای دارند این است که این رشته را دانش آموزانی انتخاب میکنند که عملکرد ضعیفی در مدرسه و نمرات خود دارند و معمولا از انتخاب این رشته خودداری میکنند.در صورتی که بسیاری از رشته های فنی حرفه ای به خلاقیت بالایی نیاز دارد. افرادی که تصمیم به انتخاب رشته فنی دارند باید علاوه بر سوابق تحصیلی، استعداد های خود را بشناسند و برای شکوفا کردن آنها تلاش کنند. داشتن پشتکار و تلاش در این رشته بسیار مهم است.
برخی از رشته های فنی و حرفه ای مخصوص خانم هاهستند ولی در مابقی رشته ها برای انتخاب آقایان محدودیتی وجود ندارد. دروس رشته فنی اکثرا به صورت عملی هستندو دروس تئوری کمی دارند.مدارس فنی و حرفه ای به دلیل وجود کارگاه ها محیط متفاوتی نسبت به مدارس معمولی دارند. رشته های فنی وحرفه ای در چهار گروه دسته بندی می شوند که این چهار گروه خود نیز زیر گروه دارند. این گروه ها عبارتند از:
صنعت: ساخت و تولید، الکترونیک، الکتروتکنیک، متالوژی،الکترونیک و مخابرات دریایی،ساختمان،سرامیک،صنایع شیمیایی،صنایع نساجی،معدن،مکاترونیک،صنایع فلزی،تاسیسات مکانیکی،مکانیک خودرو،ماشین ابزار،صنایع چوب و مبلمان،نقشه کشی عمومی
خدمات: مدیریت خانواده، کودکیاری، شبکه و نرم افزار رایانه ای، تربیت بدنی، حسابداری بازرگانی، حمل و نقل، ناوبری
کشاورزی: صنایع غذایی، امور زراعی، امور دامی، ماشین های کشاورزی، امور باغی
هنر: طراحی و دوخت، گرافیک، نقاشی، انیمیشن و پویا نمایی، سینما، نوازندگی ساز ایرانی، فتوگرافیک، صنایع دستی، نمایش، سینما، نقشه کشی معماری، طراحی زبان بصری،مرمت آثار فرهنگی، موسیقی مبانی آهنگ سازی، پشتیبانی صحنه،چاپ دستی،تولید برنامه تلویزیونی، معماری داخلی، موسیقی نوازندگی ساز جهانی
به این موضوع توجه داشته باشید که تمام دبیرستان های فنی و حرفه ای این رشته ها را برای تحصیل ندارند.ابتدا اطلاعات لازم را کسب کنید سپس با خیالی آسوده در مورد رشته و مدرسه تصمیم گیری کنید. رشته های طراحی دوخت و کودک یاری مختص خانم ها میباشد. رشته هایی نیز وجود دارند که فقط آقایان مجاز به انتخاب آن رشته هستند که شامل: صنایع فلزی، الکتروتکنیک، تاسیسات، متالوژی، ساختمان، ساخت و تولید
کسانی که در دانشگاه نیز به دنبال رشته های فنی و حرفه ای میروند اگر در دربیرستان های فنی و حرفه ای تحصیل کرده باشند بیشتر اطلاعات لازم درمورد رشته دانشگاهی خود را نیز دارند. این افراد نسبت به کسانی که در رشته های تجربی و ریاضی و علوم انسانی تحصیل کرده اندو سپس در دانشگاه به رشته های فنی می پردازند اطلاعات و مهارت بیشتری دارند.
پذیرش در دانشگاه های فنی و حرفه ای نیز شرایط خود را دارد.افراد فارغ التحصیل در رشته های فنی به راحتی می توانند وارد بازار کار بسیار بزرگی شوند و شغل های خوبی ایجادکنند یا در مکان ها و سازمان های دولتی و غیر دولتی مجاز مشغول به کار شوند.