معرفی شاخه فنی و حرفه ای و رشته های تحصیلی زیر مجموعه آن
در زمان دانش اموزی زمانی که دانش آموزان به پایه نهم می رسند، می توان گفت انتخاب رشته یکی از اولین و حساس ترین انتخاب های آن ها در این مرحله از زندگی شان محسوب می شود. انتخاب رشته اصولی و درست در این دوران کمک کننده به شکل دادن مسیر زندگی این دانش آموزان در آینده خواهد بود. از در این مرحله دانش آموزان بایستی از بین ۶ شاخه اصلی ریاضی و فیزیک ، علوم تجربی، علوم انسانی، شاخه فنی و حرفه ای ، کارودانش و الهیات و معارف اسلامی با تحقیق و بررسی یک رشته را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنند.

در این زمان یکی از مسائل مهم برای انتخاب یک گزینه توجه به علاقه و استعداد دانش آموز و همچنین آینده و بازارکار رشته مورد نظر می باشد. از همین رو نیز ما در این مقاله سعی کرده ایم در خصوص رشته فنی و حرفه ای اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید انتخاب آگاهانه تری داشته باشید.
انتخاب رشته فنی و حرفه ای
ممکن است زمان انتخاب رشته که می رسد، به دلیل نداشتن اطلاعات کافی فکر کنید این شاخه برای دانش آموزان ضعیف تر است و حتی با داشتن علاقه نگران انتخاب رشته در این گروه باشید. اما این تصور درستی نیست. بهتر است بخاطر نظر و نگاه دیگران اشتباه نکنید و با خیال راحت به دنبال علاقه و استعداد خود بروید.
معرفی رشته های تحصیلی فنی و حرفه ای
هنرستان های فنی وحرفه ای مانند سایر مدارس معتبر در رشته های نظری، از مدارس معتبری است که زیر نظر آموزش و پروش قرار دارند. این هنرستان ها دارای رشته های بسیار متنوعی در شاخه های مختلف هستند. البته باید یاد آور شد که تمامی هنرستان ها تمامی رشته ها در شاخه های مختلف را ندارند و شما باید برای تحصیل در رشته مورد نظر خود بررسی کنید که آیا هنرستان محل زندگی تان رشته موردنظر تان را دارد یا نه.
در مدارس فنی و حرفه ای که به هنرستان نیز معروف اند، بیشتر دروس به صورت کارگاه بوده و کمتر به صورت نظری می باشد. که به این معنی است که شما کارها را عملی یاد میگیرید و این همان هدف اصلی از ایجاد مدارس فنی و حرفه ای یعنی تربیت نیروهای متخصص و فنی در زمینه های مختلف است. به همین دلیل هم محیط این مدارس به دلیل داشتن کارگاه های متنوع با مدارس نظری متفاوت است.
رشته فنی و حرفه ای خود شامل ۴ شاخه مختلف است و هر شاخه نیز زیرگروه های مختلفی دارد. این ۴ شاخه عبارتند از:
- هنر
- مدیریت و خدمات
- صنعت
- کشاورزی
معرفی زیرگروه های مختلف گروه هنر
گروه هنر یکی از پرطرفدارترین شاخه های فنی و حرفه ای بین ۴ شاخه دیگر آن است. این گروه خود شامل ۱۸ زیر گروه می شود که شامل:
- گرافیک
- فتوگرافیک
- طراحی دوخت
- معماری داخلی
- صنایع دستی
- انیمیشن و پویانمایی
- تولید برنامه تلویزیونی
- نقاشی
- نوازندگی ساز جهانی
- نوازندگی ساز ایرانی
- نمایش
- سینما
- نقشه کشی معماری
- طراحی زبان بصری
- مرمت آثار فرهنگی
- موسیقی مبانی آهنگ سازی
- پشتیبانی صحنه
- چاپ دستی
در شاخه هنر ، رشته طراحی دوخت فقط برای خانم ها و در هنرستان های دخترانه ارائه می شود.
معرفی زیرگروه های مختلف گروه مدیریت و خدمات
شاخه مدیریت و خدمات خود به سه گروه مختلف تقسیم و هر گروه نیز خود شامل زیرگروه های جداگانه است. این گروه ها شامل:
- گروه خدمات: ناوبری، حمل و نقل
- گروه بازرگانی و امور اداری: حسابداری، شبکه و نرم افزار رایانه ای
- گروه بهداشت و سلامت: تربیت کودک (کودک یاری) ، تربیت بدنی، مدیریت خانواده
در این گروه رشته ی کودک یاری، روش های صحیح و اصولی پرورش کودکان مطرح می شود. این رشته نیز فقط در هنرستان های دخترانه ارائه می شود.
معرفی زیرگروه های مختلف گروه صنعت
شاخه صنعت در هنرستان ها خود از ۵ گروه اصلی که هر کدام زیرشاخه های مختلفی دارند تشکیل می شود. این گروه ها و زیرشاخه های آنان شامل موارد زیر است:
- گروه برق و رایانه
- الکتروتکنیک
- الکترونیک
- شبکه و نرم افزار
- الکترونیک و مخابرات دریایی
- گروه تعمیر و نگهداری ماشین آلات دریایی
- مکانیک موتورهای دریایی
- گروه مواد و فرآوری
- سرامیک
- صنایع شیمیایی
- صنایع نساجی
- متالوژی
- معدن
- گروه مکانیک
- مکاترونیک
- صنایع فلزی
- تاسیسات مکانیکی
- مکانیک خودرو
- ماشین ابزار
- صنایع چوب و مبلمان
- ابزار
- گروه معماری ساختمان
- معماری
در گروه صنعت رشته های صنایع فلزی، الکترونیک، تاسیسات، ساخت و تولید، متالوژی و ساختمان از رشته هایی است که فقط برای پسران و در هنرستان های پسرانه تدریس می شوند.
معرفی زیرگروه های مختلف گروه کشاورزی
شاخه کشاورزی شامل ۵ زیر گروه به صورت زیر است:
- امور زراعی
- امور دامی
- امور باغی
- ماشین های کشاورزی
- صنایع غذایی
کنکور سراسری رشته های فنی و حرفه ای
در گذشته دارندگان مدرک فنی و حرفه ای نظام قدیم فقط در صورت داشتن مدرک کاردانی و یا پیش دانشگاهی می توانستند در کنکور دانشگاه سراسری شرکت کنند. اما این مشکل برای دارندگان دیپلم نظام جدید برطرف شده و این افراد می توانند به راحتی در کنکور سراسری جهت تحصیل در دانشگاه های روزانه و نوبت دوم و … ثبت نام کنند.
باید این نکته را خاطر نشان کرد که برای ادامه تحصیل در رشته های با کنکور و بدون کنکور کاردانی فنی و حرفه ای ، می بایست رشته متناسب با مدرک دیپلم خود انتخاب کنند.
اما در سایر دانشگاه ها این الزام نیست. دانش آموزان با دیپلم نظام جدید می توانند در هر رشته ای که می خواهند کنکور داده و به رشته دلخواه خود حتی متفاوت از رشته فنی و حرفه ای وارد شده و ادامه تحصیل دهند.
بازارکار رشته های فنی و حرفه ای
از آنجا که دانش آموزانی که در هنرستان های فنی وحرفه ای تحصیل می کنند به دلیل یادگیری اصول دروس در کارگاه های عملی، مهارت های تخصصی بیشتری را نسبت به دانش آموزان دبیرستان ها خواهند داشت و زودتر به این مهارت ها دست می یابند، و نیز به دلیل نیازکشور به نیروی ماهر و متخصص این افراد از بازار کار بهتری برخوردار خواهند بود.