همه چیز درباره رشته مهندسی کامپیوتر و فرصت های شغلی این رشته پرطرفدار
مهندسی کامپیوتر یکی از رشته های پرطرفدار فنی و مهندسی است که با دو گرایش مهندسی نرم افزار و مهندسی سخت افزار در مقطع کارشناسی، علاقه مندان زیادی جذب این رشته شده اند. در کنار دانش آموزانی زیادی که این رشته به خود جذب می کند، فرصت های شغلی متنوع و جذابی که این رشته در اختیار دانش آموختگان قرار می دهد، آینده شغلی خوبی برای آن هم در ایران و هم در کشور هایی دیگر وجود دارد.
دانش آموزانی که در دوره متوسطه رشته ریاضی فیزیک را انتخاب کرده اند، بعد از شرکت در کنکور سراسری و قبولی می توانند در رشته مهندسی کامپیوتر ادامه تحصیل دهند. از طرفی افرادی که در مدارس فنی و حرفه ای مشغول به تحصیل باشند، در مقطع نهم می تواند رشته مهندسی کامپیوتر را انتخاب کرده و این رشته را در دوره دوم متوسطه خود گذرانده و سپس دوره کاردانی خود را با این رشته در دانشگاه ادامه دهند.
با ما همراه باشید تا درباره دروس گرایش های مختلف این رشته و فرصت های شغلی که می تواند به دنبال داشته باشد، اطلاعات لازم را به دست آورید . همچنین اگر شما تمایل به قبولی در این رشته دارید ، می توانید با مشاوران دپارتمان بابایی منش از طریق فرم تماس در انتهای این مقاله و یا شماره تماس های موجود در سایت در ارتباط باشید.

توانایی های لازم برای رشته ی مهندسی کامپیوتر
شرط اول، داشتن علاقه به رشته ی کامپیوتر می باشد. این رشته، روزانه بروز رسانی می شود. فردی که در این رشته است باید توانایی یادگیری مکرر، مطالب جدید را داشته باشد. مهارت حل مسائل پیچیده با راهکارهای ساده، که دیگر توانایی مورد نیاز است. در دروس متوسطه نیز باید در ریاضی و فیزیک قوی باشید.
گرایش های این رشته در مقطع لیسانس
همانطور که می دانید کامپیوتر شامل دو بخش سخت افزار و نرم افزار می باشد. از همین جهت در دوره ی کارشناسی شما یک از سه گرایش زیر را انتخاب می کنید:
- نرمافزار: در گرایش نرم افزار به بحث های برنامه نویسی پرداخته می شود. در حالت کلی، نرم افزارها به دو دسته نرم افزارهای سیستمی و نرم افزارهای کاربردی تقسیم می شوند. نرم افزار قسمت مهم کامپیوتر است که قابل لمس و دیده شدن نیست اما روح کامپیوتر محسوب می شود.
- سختافزار: در گرایش سخت افزار، مباحثی که مطالعه می شوند قابل لمس و دیده شدن می باشد. در این گرایش، به کنترل و طراحی قسمت های سخت افزار مانند پردازشگر مرکزی و پورت های ورودی و خروجی و … پرداخته می شود.
- علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات: این گرایش نیز نظریه های کامپیوتری را مورد مطالعه قرار می دهد.
دروس مقطع کارشناسی
برخی دروس در تمامی گرایش ها یکسان می باشد اما درس های متفاوت نیز وجود دارد. دروس مشترک عبارت اند از:
- فیزیک
- ریاضی
- مبانی کامپیوتر و برنامهسازی
- آزمایشگاه کامپیوتر
- معادلات دیفرانسیل
- ساختمانهای گسسته
- برنامهسازی پیشرفته
- آمار و احتمالات مهندسی
- ریاضی مهندسی
- مدارهای الکتریکی
- ساختمان دادهها
- زبان ماشین و برنامهسازی سیستم
- مدارهای الکترونیکی
- مدارهای منطقی
- طراحی الگوریتمها
- طراحی و پیادهسازی زبانهای برنامهسازی
- ریز پردازنده
- معماریکامپیوتر
- شبکههای کامپیوتری
- سیستمهای عامل
- کارگاه عمومی.
دروس تخصصی گرایش سخت افزار
- سیگنالها و سیستمها
- مدارهای الکتریکی
- انتقال دادهها
- سیستمهای کنترل خطی
- الکترونیک دیجیتال
- طراحی سیستمهای VLSI
- کارآموزی.
دروس تخصص گرایش نرم افزار
- ذخیره و بازیابی اطلاعات
- اصول طراحی و ساخت کامپایلرها
- اصول طراحی پایگاه دادهها
- پروژه آزمایشگاه سیستم عامل
- پروژه آزمایشگاه پایگاه دادهها
- شبیهسازی کامپیوتری
- مهندسی نرمافزار
- تحلیل و طراحی سیستمها
- پروژه نرمافزار، کارآموزی
مقطع کارشناسی ارشد کامپیوتر
رشته کامپیوتر را می توان در مقاطع بالاتر کارشناسی ارشد و دکتری نیز مطالعه کرد. برای ادامه در مقطع کارشناسی ارشد باید یکی از گرایش های زیر را انتخاب کنید:
- نرم افزار
- معماری کامپیوتر
- هوش مصنوعی
- علوم کامپیوتر
- الگوریتم و محاسبات
- بیوانفورماتیک و IT
توانایی های فارغ التحصیلان رشته ی کامپیوتر
- بررسی و شناخت نرم افزارها و سخت افزارهای جدید و به کارگیری آنها.
- بررسی کمبودها و نیازهای نرم افزاری و سخت افزاری بخشهای صنعت و خدمات و تدوین نیازهای آنها، امکان سنجی و تعیین ابزار و نیروی انسانی لازم برای رفع کمبودها.
- تجزیه و تحلیل سیستمهای کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزاری و ارائه راه حل مناسب برای اجرای آنها.
- طراحی مجموعه های کوچک و متوسط نرم افزاری و سخت افزرای و تولید طرحهای اجرایی برای انها.
- اجرای طرحهای کامپیوتری، نصب، آزمایش و آموزش آنها.
- پشتیبانی و نگه داری سیستم های نرم افزاری شامل شناسایی خطاها، رفع خطاها و افزودن امکانات جدید به سیستم ها.
- عیب یابی کامپیوترها و سیستم های کامپیوتری و رفع عیبها.
- شناسایی فنون جدید طراحی و ساخت رایانه و ارزیابی و به کارگیری آنها.
این موارد مهارت های کلی هست که دانش آموختگان این رشته بدست می آورند؛ اما با توجه به گرایشی که انتخاب می کنید، در آن زمینه مهارت های بیشتری بدست می آورید.
بازار کار رشته ی کامپیوتر به چه صورت است؟
خوشبختانه رشته ی کامپیوتر، بازار کار عالی دارد. هر چقدر توانایی و علاقه شما بیشتر باشد، مسیر پیشرفت برای شما آسان تر می شود. با توجه به تکنولوژی که کل جهان را درگیر کرده است، بیش از هر زمان دیگر به مهندسان کامپیوتر نیاز هست. فرصت های شغلی به خصوص برای افرادی که گرایش نرم افزاری مطالعه کردند بسیار زیاد می باشد. به حدی بازار کار برای این رشته وجود دارد که حتی قبل از تمام شدن کامل دوره ی کارشناسی می توان جذب بازار کار شد. برای مهندسانی که در گرایش سخت افزار ادمه داده اند، امکان کار در شرکتهای تولید کننده قطعات و دستگاهها و مراکز صنعتی تولیدی بسیار فراهم است. از نظر درآمدی هم با توجه به دانش و پشتکار شخصی در حد قابل قبول و ایده آلی قرار دارند.