معرفی رشته مدیریت : گرایش ها و شاخه های رشته مدیریت
موفقیت هرسازمان و صنعتی نیازمند مدیریت درست و تخصصی در آن حیطه می باشد. رشته مدیریت برای تربیت مدیرانی کارآمد از نیاز های ضروری هر کشور و سازمان برای تضمین موفقیت و رسیدن به اهداف آن است. مدیریت فرآیندی است شامل برنامه ریزی، هدایت و نظارت بر تلاش های اعضای سازمان و استفاده از منابع وامکانات موجود جهت پیشبرد اهداف سازمان. از طرف دیگر ارتقاء بهره وری و کارایی سیستم و برطرف کردن مشکلات موجود بخش دیگری از مسئولیت های مدیران سازمان ها است.

مدیریت در جامعه امروزی توسعه و پیشرفت چشمگیری داشته و به شاخه های تخصصی بسیاری تقسیم می شود. کافی است به هر سازمان یا کسب و کار موفقی که دوست دارید دقیق شوید تا جایگاه مدیریت تخصصی و حرفه ای را در آن به وضوح ببینید.
در این نوشتار سعی کرده ایم به معرفی گرایش های رشته مدیریت بپردازیم .
گرایش های مختلف رشته مدیریت
با توجه به تخصصی شدن کارها در دنیای امروز، نیاز به مدیریت تخصصی نیز در حوزه های مختلف به وضوح حس می شود. از این رو برای مدیریت درست و حرفه ای گرایش های مختلف مدیریت برای تسلط به شرایط حوزه های مختلف و هدایت تخصصی تر در هر حوزه ایجاد شده است. درزیر به بررسی برخی از این گرایش ها پرداخته شده است.
رشته مدیریت بازرگانی
این حوزه به مدیریت واحد های تجاری می پردازد. این رشته کمک می کند تا پرورش مدیران بازرگانی کارآمد، شرکت های تجاری و بازرگانی بتوانند به اهداف تجاری خود رسیده و رابطه ای ثمربخش و کارآمد با مشتریان خود برقرار کنند. وجود یک مدیرحرفه ای که با اصول و آداب روابط عمومی و تجاری آشنا باشد در هر تجارتی لازم و ضروری است.
رشته مدیریت دولتی
این گرایش جهت تربیت مدیران لایق و حرفه ای برای مدیریت سازمان ها و ادارات دولتی می پردازد. وظایف این مدیران شامل:
- برنامهریزی مسیر رسیدن به اهداف
- سازماندهی یا تقسیم وظایف بین کارکنان
- نظارت بر امور استخدامی و کارگزینی
- هدایت و رهبری کارکنان
- نظارت و کنترل بر عملکرد کارکنان
رشته مدیریت مالی
بخش مالی یکی از مهمترین بخش های هرسازمانی است و مدیریت مالی یکی از تاثیرگذارترین عوامل در رسیدن به اهداف سازمان ها است. به همین دلیل است که برنامه ریزی دقیق برای روش های و محل های کسب درامد و هز ینه کرد بسیار مهم است. در این رشته افراد یاد می گیرند با تسلط بر مباحث مدیریت مالی بتوانند در حوزه های گوناگون مانند سرمایه گذاری و بانکداری، بورس اوراق بهادار، مدیریت بیمه و ریسک، مهندسی مالی (تامین مالی و اعتباری) مشغول به کار شوند. این آینده یکی از رشته ها با آینده شغلی بسیار خوب است.
رشته مدیریت صنعتی
این گرایش جهت آموزش متخصصین کارآزموده جهت بازرسی و مدیریت قسمت های صنعتی ایجاد شده است. دانشجویان این رشته بایستی واحد های صنعتی و روش کار و فعالیت این واحدها را بشناسند، و با موضوعات متعدد و متفاوت مرتبط با واحدهای صنعتی متفاوت جهت مدیریت ان ها ۀشنا باشند.
رشته مدیریت بیمه
دانشجویان رشته مدیریت روش اداره کردن موسسات بیمه و چگونگی رفتار با بیمه گذاران را آموزش می بینند. این دانشجویان درباره انواع قوانین و فعالیت های بیمه مانند بیمه ماشین، درمانی ، آتش سوزی, عمر و ….و چگونگی کاراصولی در این زمینه ها را فرا می گیرند.
وجود بیمه و شرکت های بیمه ای قوی در یک کشور از نشانه های پیشرفت آن کشور است. زیرا سرمایه گذاران برای اطمینان خاطر برای سرمایه گذاری های متعدد در کشورهای مختلف نیاز دارند درزمینه حفظ سرمایه خود در صورت رخ دادن اتفاق های گوناگون در آن کشور اطمینان خاطر کسب کنند.
به همین دلیل هم هست که در کشورهای توسعه یافته ، همزمان با پیشرفت صنعت، بیمه نیز پیشرفت می کند.
رشته مدیریت امور گمرکی
گرایش مدیریت امور گمرکی قسمتی از مدیریت تجاری و بازگانی محسوب می شود که در آن شیوه نظارت بر اجناس صادراتی و وارداتی و روش تنظیم اظهارنامه ها و تعرفه های مالیاتی آموزش داده می شود.
این گرایش به دلیل اهمیت گمرک و قوانین و دستورالعمل های گمرکی و محدودیت های این حوزه در تجارت جهانی از اهمیت بالایی برخودار است.
دروس رشته مدیریت
باتوجه به اینکه گرایش های مختلف مدیریت ، همگی بر پایه مدیریت در زمینه های مختلف بنا نهاده شده اند، دارای یک سری دروس مشترک و یک سری دروس تخصصی در زمینه خاص خود هستند.
دروس مشترک گرایشهای مدیریت
اصول حسابداری، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت، آمار و کاربرد آن در مدیریت، کامپیوتر و کاربرد آن در مدیریت، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان، روش تحقیق در مدیریت، مبانی سازمان و مدیریت، تحقیق در عملیات، مدیریت رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی، حقوق اساسی، مبانی مدیریت اسلامی، سیستمهای اطلاعاتی در مدیریت.
دروس تخصصی مدیریت بازرگانی
مدیریت استراتژیک ، حقوق بازرگانی، حسابرسی، مدیریت تولید، مدیریت مالی، توسعه اقتصادی و برنامهریزی ، روانشناسی کار، حسابداری صنعتی، بازاریابی و مدیریت بازار، تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم، سازمانهای پولی و مالی بینالمللی ، بازرگانی بینالمللی ، بازاریابی بینالملل، پول و ارز و بانکداری، سیاست پولی و مالی، سیستمهای خرید و انبارداری توزیع، حقوق بازرگانی بینالملل، تحقیقات بازاریابی، روابط صنعتی، سمینار در مسایل مالی، سمینار در مسایل بازاریابی، بهرهوری و تجزیه و تحلیل آن در سازمان
دروس تخصصی مدیریت دولتی
روانشناسی سیاسی، جامعهشناسیسازمانها، توسعه اقتصادی و برنامهریزی، مدیریت تحول سازمانی، حسابداری دولتی، مالیه عمومی و تنظیم خطمشی مالی، فراگرد تنظیم و کنترل بودجه، مدیریت سازمانهای محلی و شهرداریها، مبانی مدیریت دولتی، مدیریت تطبیقی ، مدیریت توسعه، مدیریت تعاونیها، تصمیمگیری و تعیین خطمشی، سیر اندیشههای سیاسی و تحول نهادهای اداری، مباحث ویژه مدیریت دولتی، حقوق اداری، سازماندهی و اصلاح تشکیلات و روشها، روابط کار در سازمان.
دروس تخصصی مدیریت مالی
تئوریهای سازمان و مدیریت با رویکرد اسلامی، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، بازارها و نهادهای مالی، مدیریت سرمایه گذاری پیشرفته، مهندسی مالی و مدیریت ریسک، مدیریت مالی پیشرفته، اقتصاد سنجی مالی، مدل سازی مالی
دروس تخصصی مدیریت صنعتی
مدیریت مالی، روانشناسی صنعتی، حسابداری صنعتی، بازاریابی و مدیریت بازار ، کنترل کیفیت آماری، سیستمهای خرید و انبارداری و توزیع، تحقیق در عملیات، کنترل پروژه ، طرحریزی و تعمیرات و نگهداری، کارسنجی و روشسنجی، مدیریت کارخانه، حفاظت صنعتی، بررسی اقتصادی طرحهای صنعتی، روابط صنعتی، فنون تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم، بازاریابی بینالمللی، بهرهوری و تجزیه و تحلیل آن در سازمان، پروژه.
دروس تخصصی مدیریت بیمه
حسابداری صنعتی، اصول مدیریت بازرگانی، روانشناسی عمومی، جامعهشناسی، توسعه اقتصادی ، حسابرسی ، پول و ارز و بانکداری، حقوق تجارت ، حقوق مدنی، اصول بیمه، بیمه اموال، بیمه اشخاص، حسابداری شرکتهای بیمه ، مدیریت ریسک و بیمه ، بیمه اتکایی، حقوق بیمه، بازاریابی و مدیریت بازار، متون بیمه انگلیسی.
دروس تخصصی مدیریت امور گمرکی
مالیه عمومی و خطمشی مالی دولتها، اصول بیمه ، حقوق و مقررات مدنی، حقوق تجارت، توسعه اقتصادی و برنامهریزی، حسابداری دولتی ، مسایل بانکی و اعتبارات اسنادی، مکاتبات بازرگانی به زبان انگلیسی، روشهای تحقیق و مأخذشناسی، اصول تنظیم و کنترل بودجه دولتی، قوانین و مقررات گمرکی ، شیمی کانیها و فلزات، شناخت الیاف نسجی و مصنوعات آنها، آشنایی با ماشینآلات و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی، آشنایی با میراث فرهنگی، آثار هنری و عتیقهجات، مقررات عمومی صادرات و واردات سازمانها و کنوانسیونهای بینالمللی گمرکی، زبان انگلیسی تخصصی ، بازرگانی بینالملل ، امور مالی بینالملل، آشنایی با صنعت حمل و نقل، طبقهبندی کالا.
مهارت های مورد نیاز یک فارغ التحصیل مدیریت
یک مدیر بایستی خلاق و با قدرت تصمیم گیری بالا باشد. این افراد بایستی دارای اعتماد به نفس، روابط اجتماعی قوی، قدرت تجزیه و تحلیل بالا و فن بیان قوی باشند.
این افراد باید توانایی مدیریت بحران در شرایط بحرانی و موقعیت های خاص احتمالی متناسب با رشته خود را داشته باشند.
بازارکار و موقعیت شغلی
افرادی که در رشته مدیریت فارغ التحصیلی می شوند، نباید انتظار داشته باشند که بلافاصله در جایگاه مدیریت مشغول بکار شوند. این موقعیت همان اندازه که به دانش در این حوزه نیاز دارد به تجربه بالا نیز نیازمند است. این تجربه با کار در دسته های پایین تر با عنوان کارشناس و با سعی و تلاش به دست می آید .با گذشت زمان و کسب تجربه کاری در حوزه تخصصی خود به مرور می توانید با پیشرفت شغلی به کسب جایگاه های بالاتر در حوزه کاری خود دست پیدا کنید.