معرفی رشته دامپزشکی؛ بررسی مقاطع تحصیلی و بازار کار
چهار رشته پزشکی، داروسازی، دندانپزشکی و دام پزشکی پرمتقاضی ترین رشته های کنکور تجربی می باشند. رشته ی دامپزشکی برای موفقیت به علاقه ی زیاد به حیوانات نیاز دارد. اگر حیوانات را دوست ندارید و هدفتان چیز دیگری است. اصلا به این رشته نروید زیرا فقط با حیوانات در ارتباط هستید. شاید جالب باشد که جزو زیرگروه یک قرار دارد. پس برای مطالعه کنکور، حواستان به ضرایب درس ها باشد.
در این مقاله تمام اطلاعات کامل برای شناخت رشته دامپزشکی را مورد بررسی قرار داد ه ایم. با ما همراه باشید.

رشته دامپزشکی را بیشتر بشناسیم
رشته ی دامپزشکی همانطور که از نامش پیداست به حیوانات مرتبط می شود. در این رشته تمام بیماری های دام و حیوانات و بیماری های مشترک انسان و حیوان را مورد مطالعه قرار می گیرد. حیوانات مانند انسان ها نمی توانند درد خود را، بروز بدهند. از همین جهت، شناسایی و تشخیص بیماری در حیوانات کمی دشوارتر است. موضوعات درمان و پیشگیری و هم چنین تغذیه دام ها نیز در این رشته وجود دارد. به عبارتی دیگر رشته ی دامپزشکی همه ی ابعاد بهداشتی و سلامت دام و همه ی حیوانات را، دربر می گیرد.
از کاردانی تا دکترای رشته دامپزشکی
در انتخاب رشته ی کنکور مرتبط با حیوانات، سه گزینه دارید. دکتری دامپزشکی که شیش سال طول می کشد و نیاز به رتبه های برتر دارد. رشته ی کاردانی و علوم آزمایشگاهی دامپزشکی، دو گزینه دیگر است که نیازمند به رتبه های بالا ندارد. رشته ی کاردانی دو سال و علوم آزمایشگاهی چهار سال طول می کشد. اگر قصد داشتن مطب یا داروخانه دارید حتما باید دکتری دامپزشکی بگیرید.
مزایا و معایب این رشته
بازار کار و درآمد خوبی دارد. هر چقدر سابقه و تجربه بیشتری بدست آورید درآمدتان نیز، افزایش می یابد. از عیب های این رشته می توان به مبتلا شدن فرد دامپزشک به بیماری های مشترک انسان و حیوانات اشاره کرد. هم چنین، به علت نبود دام و حیوانات در تمامی شهرها، نمی توان در هر شهری مشغول به کار شد.
دوره ی دکترای عمومی رشته ی دامپزشکی
دکترای عمومی دامپزشکی، نیازمند رتبه ی خیلی خوب در کنکور رشته تجربی می باشد. شش سال طول می کشد و دارای دوازده ترم می باشد. تحصیل در این رشته شامل گذراندن دو دوره می باشد. دوره ی اول با نام پیش درمانگاهی شناخته می شود و ۱۳۰ واحد است. پس از گذراندن این دوره و ورود به دوره ی دوم، باید در آزمون جامع پیش درمانگاهی قبول شوید. فرصت شرکت شما در این آزمون، فقط دو بار است. بعد از دو بار مردودی، دیگر نمی توانید دوره ی دوم را، سپری کنید.
دوره ی دوم نیز ۹۰ واحد است که به آن درمانگاهی گفته می شود. این دوره شامل کارورزی، اینترن و پایان نامه می باشد. این رشته دارای طرح اجباری نمی باشد. به طور کل جزو رشته های دانشگاه های علوم پزشکی محسوب نمی شود.
دانشجوی دامپزشکی در دکتری عمومی باید ۲۲۴ شامل ۲۴ واحد دروس پایه، ۸۹ واحد دروس اصلی، ۲۰ واحد دروس عمومی، ۴۹ واحد دروس تخصصی، ۱۰ واحد دروس بالینی، ۶ واحد دروس کارآموزی روستا، ۲۰ واحد دروس کارآموزی انترنی و ۶ واحد هم پایان نامه و گزارش تحقیق را، سپری کند.
دوره ی کار آموزی این رشته، چگونه برگزار می شود؟
یکی از بخش های دوره ی تحصیل، گذراندن دوره های کارآموزی می باشد. دو دوره چهل روزه را باید بگذارنید. دوره ی اول در تابستان بین سال چهارم و سال پنجم می باشد. دوره ی دوم نیز، در تابستان سال پنجم و سال ششم برگزار می شود. در دوره ی کارآموزی با فضهای کارآموزی و وظایف شغلی خود آشنا می شوید. در این دو دوره، در عناوین زیر فعالیت می کنید:
- واکسن ها و روش های واکسیناسیون
- پایش و مراقبت بیماری های دام های بزرگ
- پایش و مراقبت بیماری های دام های کوچک
- پایش و مراقبت بیماری های آبزیان
- پایش و مراقبت بیماری های طیور
- آزمایشگاه
- داروخانه
- تست سل و بروسلز
- کشتارگاه دام و طیور
- نظارت بر مراکز توزیع فراورده های خامی
بازارکار رشته ی دامپزشکی
رشته ی دامپزشکی، از پردرآمدترین رشته های گروه تجربی می باشد. اگر دکتری داشته باشید، می توانید مطب و داروخانه تاسیس کنید. اگر هدفتان این دو نمی باشد. می توانید در موارد زیر مشغول به کار شوید:
- مسئول فنی کارخانههای تولید خوراک دام و طیور
- مسئول فنی کارخانههای جوجهکشی
- مسئول فنی کشتارگاههای دام و طیور
- مسئول فنی داروخانههای دامپزشکی
- مسئول فنی کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی
- مسئول فنی کارخانههای تولید فرآورده های لبنیات
- مسئول فنی آزمایشگاههای کنترل مواد غذایی
- دامپزشک دامداری
- دامپزشک مراکز پرورش اسب
- دامپزشک مراکز پرورش ماهی
- دامپزشک مراکز پرورش زنبور عسل و کرم ابریشم
- دامپزشک فعال در بیمارستانهای دامپزشکی
- تاسیس داروخانه دامپزشکی و فعالیت در آن
- تاسیس مطب دامپزشکی
- و …
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر چگونه می باشد؟
برای ادامه تحصیل در ۲۶ رشته می توانید تخصص بگیرید. برخی از این رشته ها را فقط از رشته دامپزشکی، دانشجو پذیرا می باشد. مانند جراحی دامپزشکی، مامایی و بیماری های تولیدمثل دام، بیماری های داخلی دام، رادیولوژی دامپزشکی، بیماری های پرندگان، بیماری های آبزیان.
اما برخی از دیگر رشته ها برای گرفتن تخصص، با بقیه رشته های پزشکی مشترک می باشد. این رشته ها عبارت اند:
- دکتری انگل شناسی پزشکی
- فیزیولوژی
- بیولوژی تولید مثل
- بیوشیمی بالینی
- علوم تشریحی
- علوم تغذیه
- علوم اعصاب
- مهندسی بافت
- دکتری اقتصاد
- مدیریت دارو