تست EQ چیست؟ بررسی مفهوم هوش هیجانی (EQ)
eq مخفف Emotional Intelligence به معنی هوش هیجانی می باشد. عموم مردم باهوش بودن یک شخص را در بالا بودن آی کیوی آن فرد می دانند. اما داشتن آی کیوی بالا لزوما به معنی باهوش بودن مطلق آن فرد نمی باشد. اینکه بدانید در چه زمینه ای هوش خوبی دارید، کمک می کند تا انتخاب رشته تحصیلی و شغل مناسب خود، داشته باید. هوش هیجانی، توانایی فرد در شناخت احساسات خود و دیگران و کنترل آن در موقعیت های مختلف می باشد.
در ادامه ی این مقاله به توضیح مفهوم هوش هیجانی و ارزیابی تست EQ (هوش هیجانی) پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

هوش هیجانی به چه معناست؟
در هوش هیجانی، شخص شناخت کاملی از روحیه خود دارد. نوع احساسات خود و دیگران را، به خوبی شناسایی می کند. می داند با چه شرایطی این احساسات برای خود به وجود می آید و از بین می رود. به عنوان مثال اینکه در چه موقعیتی عصبانی می شود و چگونه آرام می شود. هم چنین داشتن هوش هیجانی بالا، به معنای این است که، احساسات را در موقعیت های مختلف زندگی، کنترل و مدیریت کرد. دیگر ویژگی این است که، بتوان روحیه خود را از لحاظ انگیزه و امیدواری و نوع افکار(مثبت یا منفی) برای رسیدن به هدف خود، حفظ کرد و آن را ارتقاء داد. افراد دارای هوش هیجانی، بالا تعامل و ارتباط خوبی با دیگران برقرار می کنند، و بلد هستند که چگونه این ارتباط راحفظ کرد و به سمتی آن را سوق داد.
به طور کل، هوش هیجانی شامل چهار بخشِ خود، دیگران، آگاهی و اقدام می شود. درنتیجه ی اقدام آن ها، ویژگ های خود گردانی و خود آگاهی که همان شناخت از اخلاق، افکار، روحیه و داشتن اعتماد به نفس و مدیریت و کنترل آن در موقعیت های مختلف زندگی می باشد؛ اینکه احساسات را چگونه بروز دهیم و حال منفی خود را به مثبت تغییر دهیم. نتیجه ی دیگر اقدام این چهار بخش، ویژگی های آگاهی اجتماعی و مهارت های اجتماعی می باشد.
در این دو ویژگی، فرد رفتار و احساس دیگران را، می تواند آنالیز کند و با توجه به شناختی که از خود و طرف مقابل به دست آورده است ، یک ارتباط درست شکل می دهد. در نتیجه افرادی که هوش هیجانی بالای دارند سازگاری بالایی با محیط اطراف خود ایجاد می کنند که این ویژگی شغلی مثبت محسوب می شود. هم چنین روابط درست و سالم تری و روحیه ی مثبتی دارند.
آیا میزان هوش هیجانی( EQ ) ثابت است و افزایش نمی یابد؟
خوشبختانه هوش هیجانی یا همان ایی کیو، اکتسابی است و به ژنتیک ارتباط چندانی ندارد. این موضوع روانشناسی، با مطالعات و آگاهی و انجام فعالیت هایی افزایش می یابد.
تست EQ به چه صورت است؟
تست EQ ، میزان هوش هیجانی شما را اندازه گیری می کند. تست هایی زیادی در این موضوع وجود دارد. برخی از تست ها فقط یک ویژگ را موردبررسی قرار می دهند. اما برخی از تست های دیگر تمام ویژگی ها را ارزیابی می کنند؛ تست برادبری اینگونه می باشد که در ادامه به طور کامل آن را توضیح داده ایم.
تست برادبری EQ
این تست، یک تست EQ کلی از هوش هیجانی می باشد. ارزیابی می کند که افراد در موقعیت های مختف زندگی، چه شناختی از خود و دیگران بدست می آورند و چگونه می توانند رفتار و احساسات خود را کنترل و مدیریت کنند. در نتیجه چه واکنشی از خود بروز می دهند. دانستن این اطلاعات کمک زیادی به بهبود روند زندگی می کند. نتیجه این ازمون نمره ای است، که نشان می دهد در چه مرحله ای از ضعیف تا عالی قرار دارید. امیدواریم این مطالب برایتان مفید واقع شده باشد.
چگونه هوش هیجانی خود را افزایش دهیم؟
برخی افراد کم، برخی به اندازه کافی و برخی افراد زیاد، دارای هوش هیجانی می باشند؛ یعنی همه ی افراد هوش هیجانی دارند، فقط میزانش متفاوت است. داشتن هوش هیجانی به بهبود بخش اصلی زندگی، داشتن روابط درست با دیگران، کمک می کند. اینکه بدانید در موقعیت های مختلف زندگی چه واکنشی در برابر دیگران بروز دهیم. پس برای تقویت آن، تلاش کنید. در ادامه، نکاتی را برای تقویت هوش هیجانی، مورد بررسی قرار داده ایم.
۱- برای برقراری ارتباط با افراد بیشتر تلاش کنید: در هر محیطی که قرار می گیرید، با آذم های اطرافتان ارتباط برقرار کنید. در ابتدا سخت است، اما تلاش کنید. با استفاده از کتاب ، پادکست و … چگونگی برقرار رابطه را یاد بگیرید. اما آدم های دارای انرژی منفی را کنار بگذارید.
۲-برای خودتان وقت بگذارید: در طول شبانه روز تایمی را فقط به خودتان اختصاص دهید. اصولا پایان شب، زمان خوبی برای این است که به عملکرد و رفتار خودتون در طول روز، فکر کنید و برای بهبود آن برنامه ریزی کنید. اینکه در موقعیت های مختلف، چه عکس العملی از خود نشان داده اید و آیا این رفتار مطابق میل درونی خود، بوده است. سعی کنید دفتری داشته باشید و روزانه ی خود را ثبت کنید.
۳- در تمام موقعیت ها، روحیه و انگیزه ی بالایی داشته باشید: داشتن روحیه ی مثبت و اعتماد به نفس باعث می شود که همشه کارهایتان را با قدرت انجام بدهید. در هر مسئله یک نکته ی مثبت پیدا کنید. در ابتدا باید فکر کردن به مشکلات و نگرانی های هر موضوع را، کنار بگذارید.
۴- در مکالمات بیشتر گوش دهید: یکی از چیزهایی که باعث می شود روابط خوبی داشته باشید؛ این است که بیشتر بشنوید، نخواهید فقط نظرات و حرف های شما گفته شود.
۵- میزان خودآگاهی را افزایش دهید: خط قرمز های خود، مسائلی که باعث ناراحتی یا خوشحالی شما می شود، اینکه از چه غذاها یا چه مکان هایی خوشتان می آید، با چه خصوصیات اخلاقی شناخته می شوید و … همه را بدانید. اطلاعاتتان از خودتان کامل باشد.
۶– انتقاد پذیر باشید: اگر کسی به دور از مسخره کردن از شما نقدی کرد، جبهه نگیرید و دربارش فکر کنید.
۷– مسئولیت کارهای خود را بپذیرید: مسئولیت تمام اتفاق های خوب و بدی که برایتان می افتد، تمام واکنش هایی که از دیگران دریافت می کنید را قبول کنید. هیچ وقت دنبال مقصر نباشید
۸- رژیم غذایی درست وسالم داشته باشید: باید علاوه بر روح خود، به جسم خودتان نیز اهمیت بدهید. جسم و روح مکمل یکدیگر هستند و خیلی بر هم تاثیر می گذارند.
۹- حس ترس و استرس از خود دور کنید: این بحث چالش برانگیز است. باید خیلی تلاش کنید تا در هر موقعیتی دچار حس ترس و استرس نشوید.
۱۰– دست از سرزنش کردن خود بردارید: شما در حال تلاش برای یهتر شدن هستید؛ پس زیاد از خود، ایراد نگیرید. هیچ آدمی کامل نیست. کمی صبوری کنید و به تلاش برای بهتر شدن خود تمرکز کنید.