رشته تجربی چه شغل هایی دارد؟
لازم است تمامی دانش آموزان فارغ التحصیل در پایه نهم یعنی دوره اول متوسطه در صورتی که قصد ادامه تحصیل دارند برای ورود به پایه دهم یعنی دوره متوسطه دوم انتخاب رشته کنند. انتخاب رشته در این دروه از بین رشته های نظری علوم انسانی، ریاضی و فیزیک ،علوم تجربی و رشته های فنی و حرفه ای انجام می شود و دانش آموزان بر اساس علایق خود یکی از این رشته ها انتخاب می کنند. اما نکته مهم دیگر در نظر گرفتن مشاغل و بازار کار این رشته ها است که در ادامه به توضیح مشاغل رشته علوم تجربی می پردازیم.

رشته علوم تجربی
رشته علوم تجربی یکی ز رشته هایی است که در دوره دوم متوسطه برا دانش آموزان ارائه می شود و دانش آموزانی که علاقه مند به این رشته هستند می توانند آن را انتخاب کنند. رشته تجربی با دروس زیست،ریاضی،زمین شناسی،شیمی و فیزیک ارتباط دارد و این دروس از دروس اصل این رشته هستند. بنابراین روشن است که مشاغل آینده افرادی که این رشته را انتخاب میکنند در آزمون های سراسری نیز تعداد افراد شرکت کننده در این رشته تعداد بسیار زیادی است. هدف بیشتر داوطلبان شرکت کرده در آزمون سراسری در زیرگروه علوم تجربی انتخاب مشاغل پزشکی و پیرا پزشکی است. این مشاغل هم درآمد ثابت و مناسبی دارند و هم جایگاه مناسبی در جامعه برای این مشاغل تعیین شده است. اما بسیاری از داوطلبان این رشته نمی دانند که با ورود به رشته تجربی می توانند به تعداد زیادی از مشاغل دست یابند. بنابراین مشاغل آینده رشته تجربی تنها مشاغل مربوط به پزشکی و پیراپزشکی نیستند.
انتخاب رشته
انتخاب رشته یک مسئله مهم برای دانش آموزان است زیرا زندگی آینده آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین لازم است انتخاب رشته با دقت زیاد و زیر نظر مشاوران انجام شود تا فاکتور هایی مانند علاقه دانش آموز،میزان توانایی او در دوروس خاص و همچنین روحیه دانش آموز در نظر گرفته شوند. برای مثال دانش آموزی که قصد انتخاب رشته علوم تجربی و پس از آن رشته های پزشکی و پیرا پزشکی را دارند لازم است روحیه لازم برای دیدن مشکلات مردم را داشته باشد. رشته تجربی شامل رشته های پزشکی و پیراپزشکی از قبیل:دندانپزشکی،داروسازی،پرستاری،هوشبری است و افرادی که رشته علوم تجربی و در نهایت رشته های پیرا پزشکی را انتخاب می ندد می توانند این مشاغل را دشته باشند.
مقاطع تحصیلی رشته تجربی
اکثر افرادی که در رشته علوم تجربی تحصیل می کنند به رشته های پزشکی و پیرا پزشکی علاقه دارند. اما علاقه مندان باید شرایط لازم برای پذیرش در این رشته ها را داشته باشند. برای مثال تعداد داوطلبان برای این رشته بسیار زیاد است و لازم است افرادی که به طور جدی خواستار پذیرش در ان رشته ها هستند رتبه و تراز خوبی در آزمون سراسری کسب کنند همچنین روحیه لازم برای رو به رویی با آسیب های فیزیکی دیگران و توانایی مدیریت بحران را داشته باند. بیشتر داوطلبان ه رشته های پزشکی عمومی و تخصصی علاقه دارند اما داروسازی و دندانپزشکی هم طرفداران زیادی دارند. در مقابل تعداد کمی از داوطلبان مشتاق انتخاب رشته دامپزشکی هستند. معمولا دوران تحصیل رشته های پزشکی ۷ ساله است زیرا این رشته ها در مقطع دکتری ارائه می شوند. تحصیل در رشته های پزشکی مدت زمان طولانی ای لازم دارد و داوطلب باید بتواند پشتکار خود را حفظ کند.
همانطور که گفته شد رشته ها پزشکی به مدت ۷ سال ارائه می شوند و در صورتی که فردی داوطلب برای گرفتن مدرک تخصص خود است می تواند ادامه تحصیل دهد تا مدک تخصصی خود را دیافت کند. همه دانشجویان ضمن تحصیل چند سالی موظف به خدمت نیز هستند. تا دوره ۷ ساله آنها تکمیل شود.
رشته های تخصصی
رشته های تخصصی علوم تجربی آن دسته از رشته هایی هستند که نیاز به تحصلات بیشتر و اخذ مدرک تخصص دارند. این رشته ها شامل:
- چشم پزشکی
- مغز و اعصاب
- رادیولوژی
- قلب و عروق
- ارتوپدی
- اندودنتیست
- گوش،حلق،بینی
- پوست،مو و زیبایی
- پاتولوژیست دهان و دندان
رشته های پیراپزشکی
رشته های پیراپزشکی معمولا انتخاب دوم داوطلبان رشته علوم تجربی هستند. این مشاغل نیز از پر درآمدترین و مشاغل دارای بازار کار هستند. برخی از این رشته ها شامل :
- اتاق عمل
- هوشبری
- مامایی
- پرستاری
- فیزیوتراپی
- شنوایی سنجی
- بینایی سنجی
- فوریت های پزشکی
- تکنسین های دندانزشکی
- کار درمان
- گفتار درمانی
- علوم آزمایشگاه
- اعضای مصنوعی
بازار کار این رشته ها به میزان کار و محل کار افراد بستگی دارد. برای مثال همه بیمارستان ها به تکنسین ها و هوشبر های اتاق عمل نیاز دارند. بنابراین رشته های پیرا پزشکی نیز می توانند بازار کار مناسبی داشته باشند. همچنین با اخذ مدرک در رشته های ذکر شده افراد می توانند مجوز تاسیس کلینیک ها و مراکزی مانند مراکز فیزیوتراپی،بینایی سنجی و شنوایی سنجی را دریافت کنند. رشته های پیراپزشکی در مقطع کارشناسی و طی ۴ سال ارائه می شوند.